Brann- og redningsvesenet er ansvarlig for å feie og utføre tilsyn av fyringsanlegg. Hvert fyringsanlegg vurderes individuelt for å fastsette behovet for feiing og tilsyn. Det er ikke nødvendig at hyppigheten for tilsyn og feiing er den samme.
Hvor ofte et fyringsanlegg må feies og ha tilsyn varierer og baseres på en risikovurdering. Faktorer som spiller inn i risikovurderingen er:
- karakteren av bygget og det omkringliggende miljøet
- kvaliteten på fyringsanlegget
- typen ildsted
- mengde og type sot
- fyringsmønsteret
Tilkomst ved tilsyn og feiing
Huseier er ansvarlig for tilkomsten til og forholdene på taket. Dersom feieren er avhengig av stige for å komme opp på taket, skal eier sørge for at det er en stige tilgjengelig ved feiing.
Hva innebærer et tilsyn?
- Sjekke at ildsted og skorstein er intakt og virker som forutsatt, slik at det ikke kan forårsaker brann eller annen skade.
- Kontrollere om det er behov for feiing.
- Sjekke at adkomsten for feiing er tilfredsstillende.
- Informasjon og veiledning på spørsmål om fyring, fyringsøkonomi og brannsikkerhet i hjemmet.
- Informasjon om røykvarslere, slokkeutstyr og rømningsveier
Ved tilsynet vil det bli skrevet en tilsynsrapport som sendes til eier. Dersom det er rapportert avvik skal huseier sende en tilbakemelding innen 30 dager med en plan for hvordan eventuelle avvik skal utbedret.
Eier eller eiers representant må være til stede under tilsynet, slik at feier kommer inn for å føre tilsyn av skorsteinen og ildsteder. Om nødvendig må eier eller eiers representant varsle andre brukere eller leietakere.
Varsling før feiing
To uker før planlagt feiing, vil du motta en SMS-varsling med svaralternativer. Dagen før besøket sender vi også ut en påminnelse.
Hva koster feiing?
Gamvik Kommune fastsetter og fakturerer feie- og tilsynsgebyr hvert år uavhengig av hvilket år feiingen utføres. Totalprisen blir like mye for den enkelte, men man unngår at det blir en stor faktura det året feiingen blir utført.