Om kommunen

Gamvik

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Gamvik kommune er Europas nordligste fastlandskommune. Det nordligste punktet heter Kinnarodden som har en beliggenhet på 71 grader, 8 minutter og 1 sekund nord, tett inntil til arktiske klimasone. Kommunen ligger på østsiden av Nordkynhalvøya med en kile sydover mot fastlandet og Ifjordfjellet. Den grenser til Berlevåg og Tana kommune i sydøst, til Lebesby kommune i vest, til Barentshavet i nord og til Tanafjorden i øst.

Kart over kommunen

Kommunesentret er Mehamn. På stedene Gamvik, Skjånes og fjorddistriktet finner vi ekte fiskevær og natur som i stor grad er uberørt av den moderne turismen. I Mehamn er det flyplass med fire daglige flyavganger og er havn for Hurtigruten. Stedet har et godt utbygd servicetilbud som er lett tilgjengelig. Vi bor i et trygt og inkluderende samfunn hvor naturen rår og gir opplevelser som aldri vil glemmes. 

Her kan du se en film som viser kommunen:

 

Her kan du se en film der kommunenes ledere sier noen ord hver om Gamvik kommune:

Noen ord om Gamvik kommune

Sentraladministrasjonen

Kommunedirektør: Marius Nilsen, e-post: marius.nilsen@gamvik.kommune.no 

Kontorleder/Personal:  Siv Anita Steel, e-post: Siv.Anita.Steel@gamvik.kommune.no 

Teknisk sjef 50%: Stein-Arild Olaussen, e-post: stein.arild.olaussen@gamvik.kommune.no 

Helseleder: Unni Mari Lindstøm, e-post: Unni.Mari.Lindstrom@gamvik.kommune.no

Oppvekstleder: Margareth Paulsen, e-post: margareth.paulsen@gamvik.kommune.no 

Næringsleder 50%: Stein-Arild Olaussen, e-post: stein.arild.olaussen@gamvik.kommune.no

Økonomisjef:  Espen Larsen, e-post: espen.larsen@gamvik.kommune.no 

 

Organisasjonskart

 Historie

Spor etter bosetting på Nordkynhalvøya forteller at det har bodd folk her i 10.000 år. I hovedsak er det fiske og jordbruk som har lagt livsgrunnlaget for både fastboende og sesongarbeidere.

Spesielt var god havn og den korte avstanden til fiskefeltene viktig. Pomorhandelen, som varte helt frem til 1. verdenskrig, besto stort sett av byttehandel med russerne. Fisk ble byttet mot mel og andre livsnødvendige varer.

Rundt 1900 drev den kjente hvalfangeren og oppfinneren Svein Foyn hvalstasjonen i Mehamn. Fabrikken var den første i sitt slag i Finnmark. Da fisket slo feil i 1903, la fiskerne skylda på hvalfangerne.

I "Mehamn - opprøret" den 2. juni samme år rev tilreisende fiskere ned og ødela fabrikken. I dette voldsomme slaget ble det bla. satt inn soldater for å opprettholde lov og orden. Fabrikken ble aldri bygd opp igjen, for bestanden av hval var sunket drastisk, Men Mehamn vil alltid ha en sentral plass i hvalfangsthistorien.

Reiseliv og turisme

Se hva Gamvik kommune har å by på for besøkende. Gå hit


Publisert: 06.05.2016 08.04
Sist endret: 06.05.2016 08.16