Mistanke om demens
Har du mistanke om at du eller noen av dine nærmeste kan ha demens, ta kontakt med din fastlege. Det er viktig å komme tidlig i gang med utredning. Mange som tror de har symptomer på demens, nøler med å ta kontakt med lege. Jo tidligere behandlingsprosessen settes i gang, desto bedre behandling og oppfølging kan du få. Det er også viktig å utelukke andre sykdommer, da mange tilstander kan gi symptomer som ligner på demens.
Utredning
Utredningen for demens starter hos fastlegen, gjerne med pårørende til stede. Fastlegen bestemmer om han/hun selv skal sette i gang en demensutredning, gjerne i samarbeid med kommunens demensteam, eller om pasienten bør henvises til spesialisthelsetjenesten for utvidet utredning. Fastlegen innhenter sykehistorie, undersøker pasienten, tar blodprøver og henviser til MR eller CT av hodet ved behov.
Tilstander som utredes av spesialisthelsetjenesten:
- Personer under 65 år
- Personer med rask sykdomsutvikling
- Personer som har store utfordringer knyttet til atferd
- Personer med utviklingshemming
Henvisning til spesialisthelsetjenesten gjøres av fastlegen.
Tjenester i hjemmet
De fleste personer med demens og deres pårørende ønsker å bli boende i sitt eget hjem så lenge som mulig. Det kan være nødvendig å tilrettelegge hjemmet slik at personen er trygg og selvhjulpen i størst mulig grad. Det skal gis tilpasset pleie og omsorg ved behov. Personer med demens skal selv være med på å ta avgjørelser som angår dem.
Eksempler på tjenester kommunen kan tilby i hjemmet for personer med demens:
- hjemmehjelp
- hjemmesykepleie
- hjelpemidler og velferdsteknologi
- middag til hjemmeboende
- korttidsopphold på sykehjem
Botilbud med heldøgnsomsorg
I løpet av et demensforløp kan det være store variasjoner i behovet for tilrettelegging av botilbud. I det tidlige forløpet vil behovet for selvstendighet i hjemmet kunne være større enn i det senere forløpet hvor behovet for trygghet og kontinuerlig oppfølging ofte vil stå mer sentralt.
Kontakt koordinerende enhet
Alle som har behov for hjelp til helse og omsorgstjenester kan ta kontakt med koordinerende enhet. Vi svarer på spørsmål, gir veiledning og tar imot søknader om helse- og omsorgtjenesten.
Merk: Ikke send sensitive opplysninger på e-post.
May-Sissel Hansen
Systemkoordinator
Telefon: 48 26 80 68
E-post: May-Sissel.Hansen@gamvik.kommune.no