Pressemelding: innbyggerne i Finnmark deltar i ny, nasjonal undersøkelse om helse og sykdom.
Norge ønsker å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer med 30 prosent innen 2030. Data fra en ny undersøkelse vil gjøre at helsemyndighetene kan følge med på utviklingen av disse sykdommene, nemlig kreft, kols, diabetes og hjerte- og karsykdommer.
- Livsstilsfaktorer som vekt, kosthold, fysisk aktivitet samt alkohol- og tobakksbruk er såkalte helseindikatorer. De kan fortelle hvordan fremtidig helse vil bli, forklarer professor Inger Torhild Gram ved Nasjonalt senter for e-helseforskning. Hun leder arbeidet med den nye undersøkelsen som skal foregå ved hjelp av mobilen.
- Undersøkelsen «Helse og sykdom» vil gi myndighetene viktig informasjon på en enkel måte slik at de kan sette i gang tiltak som bedrer folkehelsen, forklarer professoren.
Fra og med fredag 11. oktober vil tilfeldig utvalgte personer i Finnmark motta en SMS hvor de blir bedt om å svare på en kort spørreundersøkelse. Det vil ta ca. 5 minutter å svare.
- Vi håper så mange som mulig velger å svare. Det er vår fremtidige helse det gjelder, og alle bidrag er kjempeviktige! understreker professor Gram.
Kontakt oss:
- Prosjektleder: professor Inger Torhild Gram
- Prosjektkoordinator: seniorrådgiver Elin Breivik
- Kommunikasjonsansvarlig Randi Laukli
- Mail: helseogsykdom@ehealthresearch.no
- Mer informasjon: https://ehealthresearch.no/helse-og-sykdom
Fakta:
- Undersøkelsen Helse og sykdom er Norges første nasjonale undersøkelse som planlegger årlig digital innsamling av informasjon om livsstilsfaktorer.
- Undersøkelsen retter seg mot 11 000 kvinner og menn tilfeldig trukket ut fra Folkeregisteret. Personene er i alderen 16 til 69 år, fra hele landet, og har et registrert mobiltelefonnummer.
- Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.
- Prosjektpartnere er Nasjonalt senter for e-helseforskning, Universitetssykehuset Nord-Norge, Healthcom AS og Institutt for samfunnsmedisin, UiT Norges arktiske universitet.
- Store befolkningsundersøkelser i Norge: Kvinner og Kreft, Tromsøundersøkelsen, Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, Fylkesundersøkelsene, 40-årsundersøkelsene og Hordalandsundersøkelsen.
Randi Laukli, kommunikasjonsleder
Nasjonalt senter for e-helseforskning
Tlf.: 905 61 019 | linkedin.com/in/randilaukli | @ehealthNORWAY
facebook.com/ehelseforskning | ehealthresearch.no
Publisert: 30.10.2019 11.28
Sist endret: 30.10.2019 11.37